bg / en   
електронен магазин

за нас         продукти         е-магазин         контактиБижута от метал

Всяка година с настъпването на горещините бижутата придобиват особено значение. Колкото по-малко дрехи носим, толкова повече можем да акцентираме върху аксесоарите и да изразим себе си в който цвят на дъгата поискаме.

Модата диктува аксесоарите ни за топлите месеци да са огромни по размери и смели по форма. Не забравяйте обаче, че богинята на лято 2010 е гривната.

Правилото е “колкото повече - толкова повече”. Стотина тънки метални гривни, една масивна и блестяща точно под лакътя или пластмасова феерия от цветове на ръката ви - тази година заложете най-много на един пръстен и по препоръка на дизайнерите, смело дрънкайте с гривни наляво-надясно.

Ако се разходите по улиците на Рим, бързо ще си спомните за гумените гривни и пръстени, купени от сергиите по стрелбищата, с които се кичехме като деца. Защото това лято в Италия господстват металът и гумата - бижутата, направени по най-нова технология, са хит в горещите месеци. Най-прочутите дизайнери в света обменят идеи и ноу-хау с италиански бижутерски фирми и включват в колекциите си висококачествени, ръчно правени метални аксесоари, покрити с гума в най-различни цветове.

Процесът на изработката на тези бижута е в най-общи линии следният: върху ръчно оформения метален аксесоар с шприц се пръска течната гума, докато се покрие цялото бижу. Отделните елементи могат да се обработват с различни цветове според идеята на дизайнерите. Нанасянето на гума чрез шприц върху метала се нарича галванизация и този процес на работа за първи път се прилага при направата на бижута.

Металът и гумата се използват не само за обици, колиета и гривни, но и за шноли, фиби, диадеми, също и на така модерните за сезона брошки. Важното е да носите бижута “на килограм”.

Независимо дали сте спортна дама, или залагате на класиката новата мода се вмества във всеки стил - можете да сложите тези бижута дори и с по-елегантни дрехи, особено ако са с инкрустирани кристали “Сваровски” или са съчетани със стъкло от венецианския остров Мурано.

Гривните смело поставяйте и на двете ръце - за този актуален за сезона аксесоар дизайнерите са дали пълна свобода. Масивна и регулираща се гривна пък можете да носите и над лакътя, особено ако сте с топ или рокля без ръкав.

Почистване на бижутата от метал

Когато носите бижута от какъвто и да е метал, може да възникне въпросът как те да бъдат почиствани. Важно е да знаете кой е най-подходящият начин за почистване на конкретния метал или камък на вашето бижу.

Много от благородните метали не изискват почистване ако сте се погрижили за тях както трябва. Просто забърсване с мека кърпа ще направи вашето златно или сребърно бижу да заблести като премахне мазнината, оставена от кожата. Металите обаче лесно се надраскват, така че бъдете внимателни дали кърпата, с която почиствате не е замърсена или абразивна. Не използвайте хартиени салфетки, които биха могли да го надраскат. Би било хубаво да купите специална кърпа за почистване, с която ще инвестирате във вида на вашето бижу. Тези кърпи са нежни и могат да имат импрегниран в тях специален препарат или недраскащи микроабразивни частици за почистване.
Ако вашите метални бижута са получили тъмна оксидирана патина и вие си ги харесвате така, тогава всичко е наред. Няма нужда от друга грижа освен рядко забърсване с мека кърпа. Не използвайте специалните кърпи за почистване на бижута на оксидирани бижута, защото това ще премахне патината.
Ако металните бижута се занемарят, може да се наложи да използвате по-агресивни методи за почистване. В случаите на чисти месингови или медни бижута, оксидацията или потъмняването могат да бъдат в следствие на излагане на различни условия при тяхното съхранение. В тези случаи е лесно както да се предотврати потъмняването, така и да се почисти. Златото също може да потъмнее, така че ако това се случи, следвайте следните две лесни стъпки. Първата е да ги носите често. Самото търкане на бижутата в кожата или дрехите ви ще ги поддържа чисти ако ги носите достатъчно дълго. Когато трябва да ги свалите, просто ги увийте в мека кърпа и ги приберете в затворена за външни условия кутийка.
Ако почувствате, че металът има нужда от допълнително почистване поради наслояването с някакви препарати, сапуни или мръсотия, винаги е желателно да се опитат първо неагресивните методи за почистване. Първо, смесете топла вода с умерен, мек препарат за миене на чинии. Накиснете бижута за около 15 минути и след това използвайте мека четка за зъби за да премахнете наслояванията. Най-добре е да се използва нова четка за зъби, защото стара такава би могла да има останала паста за зъби по нея, която да съдържа абразивни частици и да надраска бижуто. Изплакнете с чиста вода и подсушете със също чиста мека кърпа. Не прибирайте накита преди да сте напълно убедени, че е сух.
За да премахнете малки наслоявания върху среброто, търкайте нежно с кърпа за почистване на бижута. За по-сериозни наслоявания, ще трябва да използвате специална паста за почистване, като не забравяйте да следвате препоръките на производителя. Не използвайте паста за зъби или други абразивни вещества, които могат да надраскат повърхностите. Месингът и медта също имат специални препарати, направени за тяхното почистване.
Домашно приготвените начини за почистване като сода и вода за златото и лимонов сок и сол или кетчуп за месинг и мед са възможни, но аз ги намирам за загуба на време, а и тяхната полезност е относителна.

 

 

 

web dezign DIZART

 

 

онлайн магазин